Selectboard approves grant match, design for pavilion at Warwick Community School

  • The Warwick Selectboard agreed this week to provide the necessary grant match of $20,000, and chose a favored design, to move forward with the planned outdoor classroom and performance pavilion on the former Warwick Community School campus, pictured. Staff File Photo/PAUL FRANZ

Staff Writer
Published: 6/24/2021 7:24:19 PM

WARWICK — The Selectboard agreed this week to provide the necessary grant match of $20,000, and chose a favored design, to move forward with the planned outdoor classroom and performance pavilion on the former Warwick Community School campus.

Last month, the town received a $20,000 Massachusetts Cultural Facilities Fund matching grant for the project. With a one-to-one cash match requirement, the town needed to put its own $20,000 forward, for a total of $40,000. According to Town Coordinator David Young, the town’s match will come from its American Recovery Act funding.

With the grant and its match, Young said this will leave roughly $7,000 in donations that were raised and that can fund other aspects of the project as needed.

Should the town open its own independent elementary school as it has been planning to do since the Pioneer Valley Regional School District School Committee voted to close Warwick Community School in the spring of 2020, the pavilion would be used as an outdoor classroom space. It will also be a performance space for student plays, concerts and more, as well as for public events sponsored by community organizations.

“Investigation of the schoolyard revealed a curved slope that is the shape of an amphitheater on the east side of the building,” reads a project proposal from the Warwick Education Committee. “Finding this gave inspiration for an intimate performance space with a multi-purpose outdoor classroom that incorporates the arts.”

During its meeting on Monday, Young said the Selectboard settled on a design with a surface pad that is 28 feet by 38 feet in size, though the structure’s roof will have a slightly larger overhang. The Selectboard also voiced support for a standard timber frame design, and will seek specific design plans after putting the project out to bid.

The project proposal situates the pavilion facing a curve in the gravel bank behind the school playground. The structure would occupy the north end of the playground area where a few pieces of preschool equipment are located. This location is also close to an electrical outlet on the main building.

The town hopes to complete the three-phase project by the end of the year. The first phase will be focused on foundation and site work, the second on the construction of the timber frame and third phase on roofing. For the roof, Young said the town intends to use the same shingles that are on the Town Hall and school building. He said the town has a notable amount of these shingles already due to over-purchasing for previous projects.

Warwick Buildings and Energy Committee members met earlier this month to discuss the pavilion, and brought recommendations to the Selectboard. According to Young, one of their recommendations included a request for the project to use “green concrete.” This, Young explained, means purchasing concrete with a different mixture of materials that produces less carbon dioxide than standard concrete when it is manufactured. The Buildings and Energy Committee also supported the standard timber frame option “to take advantage of local lumber.”

Zack DeLuca can be reached at zdeluca@recorder.com or 413-930-4579.


Jobs



Support Local Journalism

Subscribe to the Greenfield Recorder, keeping Franklin County informed since 1792.


Greenfield Recorder

14 Hope Street
Greenfield, MA 01302-1367
Phone: (413) 772-0261
 

 

Copyright © 2021 by Newspapers of Massachusetts, Inc.
Terms & Conditions - Privacy Policy